top of page

DJUNGLE! - To Base Camp

Vet inte helt vart vi ska starta, vi är dock båda överrens om att vi har haft den bästa turen i våra liv. Det har varit två helt fantastiska dagar och en oförglömlig natt djupt inne i nationalparken Phong Nha.

Vandringen till base camp:

Vi blev upphämtade av Lam från Oxalis där vi med 12 stk. andra, tre stk guider och 3 stk s.ka. porters skulle vandra i djungeln i två dagar för att spendera en natt i världens största grottsystem. Vi drog alla först till deras "headquarter" för att få lite ombyte, säkerhetsgenomgång och div. packning. Sen gick bussen lite över en timme rätt in i djungeln inte långt från gränsen till Laos. Vi gör oss klara för de första tre timmarna som ska ta oss ner i en dal där vi kommer ha ett kort stopp för att laga mat.

Det var kanske ett av frågetecknena innan resan, vad kommer vi få för mat. Första måltiden blev i alla fall baguetter, färska spring rolls du fyllde med kött, grönsaker osv. Otroligt gott :)

Efter att vi fått påfyll av energi vandrade vi vidare till vi kom till en minioritets by i djungeln. Det bor 37 personer där och de har ett eget språk, Ingen ström, inget rent vatten, inga maskiner av något slag! Det var så häftigt att möta dessa, barnen och alla djur de hade. Varken bilder eller ord kommer göra det rättvisa, det är något man måste uppleva själv.

Jo då, 50kg på ryggen är ingen stress.....

Det är också något som man inte helt klara av att förstå. De man kallar för "Porters", dom bär med sig allt vi behöver under resan, vi bar bara med oss vatten, en tröja, kamera och om man behövde något personligt under vandringen, annars har de allt. Mellan 40-45kg bär varje Porter. Alltså seriöst, hur är det ens möjligt, 40kg i sex timmar vandring i relativ hård terräng, notera att de jobbar minimum 5 dagar i veckan, ofta 7. National geographic var där och skulle fotografera när grottan upptäcktes och då var det tre porters som turades om att bära med sig ett ström aggregat på 75kg. Och det är inte de att de lägger pengar på världens smartaste lösning för att att ha på ryggen, utan det är två rep " runt vad det nu är" och två axelband, sen går de lokala barfota i sandeler vilket dessa Porters också gjorde.

För att sedan ta oss in i till base camp var vi tvugna att korsa ca tio floder/bäckar med vatten upp över höfterna. En i gruppen var allt för nära en super gifitg orm och vi alla var tvugna att ha hela kroppen täckta då vi kunde passare ett träd som kallas poison ive, vilket liknar och ser ut som en brännässla men med lite bättre tryck i ;P. Det var stor risk för att flera skulle få blodiglar (leeches) på benen vi klarade oss som tur var.

8 timmar senare........snart framme.....oooo!!!, på med hjälm och pannlampa....

Stay tuned, imorgon kommer massa mera och bilder du inte trodde var möjliga att ta!

/FISA


bottom of page